Catatan

Feature Post

Kelebihan Akaun CDS UOB dan Cara Nak Buka Akaun

Imej
Apa kelebihan buka akaun CDS UOB? Sy terangkan didalam entry kali ini kelebihan dan juga cara-cara untuk buka akaun CDS UOB. Boleh buka dengan sy. Nanti akan masuk dalam channel klien under sy.  Apakah kelebihan membuka dan menggunakan akaun trading UOB Kay Hian? 1. Bayaran transaksi yang rendah (Low transaction fees) (dari 0.1% atau minimum RM8) 2. FREE premium live chart (worth more than RM300 per annum). Cuma buat masa ni hanya available untuk mobile version. 3. Auto stop loss function - Membantu untuk tingkatkan profit dan kurangkan risiko / loss. 4. Boleh trade oversea market (HK, Shanghai, Shenzhen, US, SG, MY) dengan kos transaksi yang RENDAH dan TIADA bayaran tersembunyi.  5. Multinational research reports are available. 6. Stock analysts seluruh dunia dan boleh join free classes / webinar / seminar setiap bulan. 7. Multiple fundamental and technical functions. 8. Bayaran transaksi (brokerage fee) boleh dikurangkan dengan reward point.  9. 2.3% annual interest for your money in

Analisis dan Review Kaunter Saham JCY

Imej
Kaunter saham JCY bila tengok chart pada pandangan mata sy nampak menarik dan berpotensi. Maka, sy kongsikan di sini apa yang sy nampak. Jika nampak menarik juga, silalah buat kajian yang lebih mendalam ya. Ok, sebelum beli sesuatu kaunter, kena berkenalan dulu dengannya. Baru hubungan tu nanti akan lebih erat, penuh kemesraan dan kehangatan :-) So, paling senang, copy paste je la company profile JCY dari laman web bursamarketplace.com : JCY International Berhad is a Malaysia-based investment holding company. The Company is engaged in the design and development of hard disk drive (HDD) components. The Company's geographical segments include Malaysia, Thailand and Others. The Company's production process includes die casting process, computer numeric control (CNC) machining process, precision stamping process, formed-in-place gaskets (FIPG) plotting process, e-coating and chemical treatment process, actuator pivot flex assembly (APFA) and class 100 cleanroom facilities.

Trade Saham Dengan Phone Guna ChartGenie UOB

Imej
Bolehkah trade saham guna phone? Ya, boleh dengan menggunakan ChartGenie dari Apps Utrade CDS UOB . Ada apa dengan ChartGenie UOB? Chart Genie UOB ni setiap masa akan update signal samada signal belian atau jualan . So, kita cari yang da signal belian. Payah nak explain dengan karangan better dengan gambar :-)  Buka Apps UTRADE CDS UOB di telefon pintar rakan trader sekalian. Klik pada ChartGenie . Kemudian, akan muncul page macam ni. Ada banyak kaunter dan signal lalu lalang beserta dengan signal. Hijau bullish, merah bearish . Setiap saat akan diupdate. Cuma semasa trading hour /session la. Kalau lepas pkl 5ptg mmg kejung je la. Sy kongsikan di sini, trade guna phone. So, semestinya semasa trading session sedang berlangsung. Contoh, nampak CAELY , signal "Volume Increase and Price Breakout" . Jadi, klik pada CAELY akan keluar chart seperti dibawah. Bila click Caely , terus keluar chart macam ni. Siap lengkap dah dengan support dan resistance . Dua reistance terus dia

Kelebihan Platform Akaun CDS UOB

Imej
Oleh sebab sy pengguna CDS UOB dan juga Marketing Representative (MR) untuk UOB, maka disini sy kongsikan kelebihan yang terdapat pada paltform CDS UOB . Kalau nampak menarik dan berminat nak buka akaun UOB , boleh la whatsapp / telegram nombor phone ni ya : 011-13133281 . Terus bagi no phone. Hahaha. Sebab mesti ramai akan berminat. Untuk makluman, kita boleh buka banyak akaun CDS dengan pelbagai broker ya, bukan boleh buka satu je. So, kalau dah ada akaun CDS M+ or HLE or Rakuten or apa-apa je, masih boleh buka akaun CDS UOB. Cuma satu akaun CDS boleh buka untuk satu nama sahaja. Maksudnya, seorg tu tak boleh ada dua akaun CDS UOB dalam satu masa yang sama. Begitu juga dengan broker yang lain. Sy akan tulis beberapa entry berkenaan dengan CDS UOB selepas ini, untuk entry yang pertama ini sy kongsikan tentang Tools, Rewards dan Seminar UOB .  Lepas dah ada akaun CDS UOB, boleh login ke CDS Platform , nanti akan jumpa button "Tool" dan "Rewards" seperti diatas.

Analisis Halatuju Kaunter Saham NWP

Imej
NWP merupakan kaunter saham dibawah kategori Industrial Product & Service s, sub kategori Wood & Wood Products . So, NWP merupakan kaunter didalam kumpulan produk kayu dan perabot . Nama penuh NWP Holdings Berhad . Kod bursa 5025 . Baru-baru ini, Dec 2020, NWP ada cadangan untuk d iversified business kepada beberapa sektor yang baru iaitu automotive dan property management & development business . NWP juga ada menandatangani MOU dengan EZ One Bikers Sdn Bhd , syarikat yang menjual pelbagai jenis motosikal, aksesori dan perkhidmatan yang berkaitan. Nampak menarik untuk pertumbuhan dan perkembangan pendapatan NWP dimasa hadapan. Bagaimana pula dengan chart NWP? Chart sejak dilahirkan pada tahun 2001. Sudah 20 tahun NWP berada di Bursa Malaysia. Harga tertinggi 1.55. Tapi mungkin lebih tinggi lagi kerana terdapat adjusted price sebelum ini. Kemungkinan kerana split share, bonus, dividen or sebagainya. Chart pattern ascending triangle + double bottom . Apa yang sangat men

Kaunter Saham Berkaitan Emas / Gold di Bursa Malaysia

Imej
Emas atau Gold membuka tahun 2021 dengan gap up seterusnya breakout DTL. Jadi, potensi terbaik untuk profit dengan kaunter-kaunter berkaitan dengan emas di Bursa Malaysia . Pada Ogos 2020, harga emas melonjak ke aras tertinggi di 2089.20 sebelum membuat penurunan ke aras 1758.90 pada hujung Nov 2020 yang lalu. Seterusnya bermula awal bulan December 2020, Emas/Gold kembali membuat pendakian keatas. Bila dilihat pada chart kaunter-kaunter yang berkaitan dengan emas/gold, memang nampak lawa pada pandangan mata sy. Mula-mula kita tengok chart Gold dulu la ye.  Hari ini 4 Jan 2021, Gold dibuka gap up melepasi aras rintangan 1907.05 seterusnya breakout DTL seperti pada chart diatas. Chart setakat pkl 6 ptg 4 Jan 2021. Aras target untuk harga emas adalah di 1966.37 dan juga 2041.43. Jika berjaya melepasi kedua-dua aras ini, maka, tahun 2021 ini harga emas akan menjadi mahal. Marilah kita membeli emas fizikal juga untuk simpanan sebelum harga menjadi lebih mahal. Apakah kaunter yang berkait de